Bireysel Emeklilik Sigortası Ne İşe Yarar?
Bireysel Emeklilik Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?
Bireysel Emeklilik Sigortası Sistemi, kişilerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşayabilmeleri, kazanç elde ettikleri dönemdeki hayat standartlarını emeklilik zamanında da sürdürebilmeleri ve ihtiyaç duyacakları ekstra harcamalarını kolayca karşılayabilmeleri için mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan bir emeklilik sigorta sistemidir. Çelebi Sigorta olarak, sağladığımız BES hizmeti konusunda öncelikle detaylı bilgi vererek başlayalım.
Bireysel Emeklilik Sigortası Sistemi:
- Bireylerin emeklilik dönemlerinde, kendi kazanım ve birikimleri oranında ekstra bir gelir sağlamaya yönelik,
- Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu ve Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından gözetim ve denetim kapsamında inceleme altında tutulan ve özel emeklilik şirketleri tarafından faaliyetleri yürütülen,
- Gönüllü katılımı esas alan, kamu ve sosyal güvenlik sistemlerini de tamamlayıcı bir emeklilik sigorta sistemidir.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), bir emekli sigorta sistemi olarak pek çok amaca hizmet etmektedir. Bireysel Emeklilik Sigortası Sistemi kapsamındaki başlıca amaçlar arasında:
- Kişilerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir kazanç modulü sağlayarak refah seviyesini yükseltmek,
- Milli ekonomiye uzun vadeli olarak kaynak yaratmak,
- Ülkemizde istihdamı arttırmak,
- Ekonomik anlamda gelişme ve kalkınmaya katkıda bulunmak yer almaktadır.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl Çalışır?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), çalışma hayatınız boyunca kazandığınız paranın uzun vadeli planlarınıza yetmesi ve yaşam kalitenizi arttırmayı amaçlayan bir emeklilik sistemi çeşididir.
- Bireysel Emeklilik Nedir?
Genel olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ni açıklayacak olursak; çalışma hayatınız boyunca birikimleriniz ve kazancınızın bir kısmını emeklilik sistemine yatırıyorsunuz ve emekli olduğunuzda hayat kalitenizi arttıracak bir yatırımınız oluyor. Bu sistemin ileriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı olmasının sebebi devletin de birikiminize katkı sağlıyor olmasıdır.
Yani genel olarak Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırmaya devam ediyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine ve kalkınmasına da katkı sağlıyor.
- Bireysel Emeklilik Sistemi Şartları Günümüz Şartlarında Durumu Nedir?
Aslında sistemde her sene olarak değişen bir durum söz konusu değildir.
- Bireysel emeklilik sözleşmesini imzaladığınız tarihten minimum 10 yıl sonra için paranızı çekebilirsiniz.
- Bireysel Emeklilik Sigortası Sistemi’nden yararlanmak için en az 56 yaşını tamamlamış olmanız gerekmektedir.
- Sistem kapsamında geleceğiniz için ne kadar katkı payında bulunacağınıza, yani ne kadar para yatıracağınıza siz karar verirsiniz.
- Bireysel Emeklilik Sistemi İçin Devlet Katkısı Ne Kadardır?
Sistem kapsamında devlet katkısı %25 olarak belirlenmiştir. Yani, geleceğiniz için yatıracağınız her 1000 TL için devlet de 250 TL koyuyor.
- Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İptal Edilir?
Eğer 10 yılı tamamlamadan bireysel emeklilikten ayrılmak isterseniz, isteğiniz üzerine birikiminizden ve devlet katkılarından stopaj ve eğer var ise giriş aidatları düşülür.
Birikiminiz ve devlet katkı miktarı düşüldükten sonra geliriniz üzerinden %15 oranında kesinti yapılır. Ayrıca, 10 yıl boyunca sistemde kaldığınız halde emeklilik hakkı kazanmadan (Mesela yaş nedeniyle) sistemden çıkarsanız gelirinizin üzerinden %10 stopaj kesintisi yansıtılır.
- Bireysel Emeklilik Kesintileri Nelerdir?
- Giriş Aidatı Kesintisi: Bireysel emeklilik şirketiniz, aynı şirkette başka sözleşmeniz yoksa giriş aidatı isteyebilir. Giriş aidatını bireysel emeklilik şirketinizle anlaşarak peşin ya da taksitli olarak ödeyebilirsiniz.
- Yönetim Gider Kesintisi: Bireysel emeklilik sözleşmesi imzaladığınız takdirde, şirketiniz 5 yıl içinde yönetim gider kesintileri yapabilir. Detaylarını sözleşmeyi imzalarken konuşmanız gerekmektedir.
- Fon Toplam Gider Kesintisi: Bu kesinti fon varlıklarından düşülmek suretiyle karşılanır. Sizin kendi birikiminizden değil; fon portföy değerinden günlük kesilir.
Giriş aidat ücreti ve yönetim gider kesintisi her ilk 6 ayda uygulanan asgari brüt ücretin %8,5’ini geçemez. 6. yıldan itibaren ise bu kesintiler kesinlikle yapılmaz.
2021 Ocak ayından itibaren toplam birikim tutarı yıllık asgari ücretin 10 katını aşan ve ödemelerini düzenli yapan katılımcılardan kesinti yapılmayacağını da ekleyelim.
- Bireysel Emeklilik mi, Yoksa SGK mı?
Bu aslında genel olarak yanlış bir sorudur. Ya BES ya da SGK olarak düşünmeyin; çünkü emeklilik sistemini kullanmaya başladığınızda sosyal güvenlik kurumlarındaki emekliliğinizde bir kayıp veya herhangi bir değişiklik olmaz. Bu iki emeklilik sistemi tam olarak birbirini tamamlar.
- Bireysel Emeklilikte Vergi Avantajı Ne Kadardır?
Emeklilik yatırım fonlarının muaf olduğu vergiler bulunmaktadır. BES, kurumlar vergisinden ve gelir vergisi kesintisinden muaftır.